Yhteisön voima

Vuonna 2009 ilmestynyt Colum McCannin romaani Let the Great World Spin kertoo hienolla tavalla yhteisön tarinan. Yhteisö on niin todentuntuinen, että on vaikeaa kuvitella, etteikö se olisi olemassa tänäänkin. Romaanissa 1970-luvun bronxilaisten asukkaiden elämät kietoutuvat yhteen ja arki on täynnä pieniä, merkityksellisiä kohtaamisia iloineen ja suruineen. Yläpuolella, omalla tavallaan osana yhteisöä, kahden korkean talon väliin kiinnitetyn köyden varassa kävelee nuorallatanssija. Miten hänen käy?

Romaania käsittelevissä lukuisissa haastatteluissa McCann palaa yhteisöihin toistamalla yhä uudestaan, kuinka ihmiset haluavat olla hyödyksi ja merkityksellisiä muille. McCann menee myös pidemmälle väittäen, että liittymällä joukkoon voi vapautua minän vankilasta (jail of self). Irlantilaiskirjailija uskoo tarinoihin. Niiden avulla on mahdollista rakentaa yhteyttä toisiin. Samalla tarinat toimivat optimismin ja muutoksen välineinä.

Hyvän arjen rakentajat yhteisöllisyyttä rakentamassa

Hyvän arjen rakentajat -ohjelma on yksi tarina yhteisöistä ja yhteisön rakentamisesta. Vantaalla Havukoskella toteutettavassa ja ensi vuonna Helsingissä Malmilla ja Tapulikaupungissa käynnistyvässä ohjelmassa rakennetaan eläviä ja yhteisöllisiä kaupunginosia yhdessä ihmisten kanssa. Kaikki mitä tehdään, perustuu asukkaiden tarpeisiin ja ohjelman kaikki päätökset tehdään asukkaiden etu edellä.

1970-luvun New Yorkista 2020-luvun Vantaalle voi ensi tuntumalta olla pitkä matka. Yhtäläisyyksiä joka tapauksessa löytyy. Ehkä on kuitenkin niin, että yksilökeskeisyyden sijaan yhteisöllisyys on kaikkina aikoina toimiva resepti hyvinvointiin ja arjessa pärjäämiseen. Mikä sitten on yhteistä kirjan ja todellisuuden välillä?

  • Jalkautumalla ihmisten keskelle (kirjassa mainio munkki Corrigan), olemalla osa porukkaa ja heidän normaalia arkeaan voidaan rakentaa luottamusta
  • Yhteisön avaintoimijat tunnistamalla päästään kiinni maailmoihin ja todellisuuksiin, jonne ei muuten päästäisi ja tavoitetaan ihmiset, joita ei muuten tavoitettaisi
  • Sen sijaan, että puhutaan ihmisten puolesta, toimitaan pikemminkin yhdessä
  • Yhdessä toimiminen lisää empatiaa ja ymmärrystä toistemme välillä
  • Yhteisten kokemusten tärkeys; pienetkin tapahtumat rakentavat yhteenkuuluvuutta ja edesauttavat myönteisiä kohtaamisia jatkossa
  • Yhteisöt tuottavat iloa ja kantavat vaikeina hetkinä

Kun ihminen kokee kuuluvansa joukkoon, hän vahvistuu

Niin kirjassa kuin Vantaan Havukoskella yhteisöllisyys syntyy pienistä teoista, jaetuista hetkistä, kuuntelevista kohtaamisista ja yhdistävistä tarinoista. Yhteisöllisyyttä kannattaa vahvistaa – jokaisessa korttelissa, koulussa ja sydämessä.

Näin saadaan maailma pyörimään.

Ulla Nord & Tom Tarvainen
Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö

Parhaillaan Hyvän arjen rakentajissa kootaan opasta yhteisöjen rakentamiseen ja uudenlaiseen vapaaehtoisuuteen. Tästä lisää syksyllä.

Lue lisää