Kohtaamisia Haviksessa

Vantaan Havukoskella käynnissä olevan Hyvän arjen rakentajat –ohjelman tavoitteena on hyvä ja turvallinen arki. Ohjelma on ratkaisemassa sosiaalisia haasteita, kuten osattomuutta ja ulkopuolisuutta uudella tavalla. Se perustuu järjestöjen osaamisen yhdistämiseen ja pitkäkestoiseen rahoitukseen irrallisten hankkeiden sijaan. Julkisen sektorin palveluita täydennetään koordinoituna kokonaisuutena. Ekosysteemiin kutsutaan koko ajan mukaan uusia toimijoita ja rahoittajia.

Ihmisten pariin

Hyvää arkea rakennetaan yhdessä asukkaiden kanssa. Tässä blogissa kirjoitan ohjelmassa tehdystä laajasta jalkautumis- ja haastattelukierroksesta Havukoskella. Kerron myös, mitä kaikkea saadulla tiedolla teemme, miten asukkaiden ääni tulee kuuluviin ja mitä ohjelmassa tapahtuu seuraavaksi.

Ohjelman työntekijät ja edustajat jalkautuivat Havukosken alueelle ja kysyivät lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten näkemyksiä Havukoskesta, sen kehittämisestä sekä alueen viihtyisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisestä. Kokemukset näistä kohtaamisista ja haastatteluista olivat erittäin myönteisiä. Yli 200 Havukosken ja sen lähialueen asukasta kertoi arjestaan, elämästään ja siitä, miten Havukoskesta voidaan rakentaa vielä parempi paikka.

Haastattelut toimivat myös oppimiskokemuksena. Meillä on nyt enemmän tietoa siitä, mitä havukoskelaiset omasta kaupunginosastaan ajattelevat ja millaisia odotuksia heillä arjessaan on. Tunnemme paremmin puistot, kulkureitit, koulujen pihat, kauppojen tienoot ja aseman seudun. Asukkaita kohdatessa kommunikoitiin erilaisten, eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien ihmisten kanssa ja opeteltiin ehkä uudenlaista lähestymisen sanoitusta. Saatiin tuntumaa ja ymmärrystä siihen, millaiset lähestymistavat toimivat ja mitkä eivät. Samalla tehtiin ohjelmaa tutuksi, ja monien asukkaiden kynnys osallistua sen toimintaan onkin madaltunut. 

Monta Havukoskea

Opimme, että on olemassa erilaisia Havukoskia. On olemassa kiva, viihtyisä, rauhallinen, luonnon helmassa oleva hyvien kulkuyhteyksien Havukoski. Monille on olemassa yhteisöllinen Havukoski. Mutta on olemassa myös levoton, turvaton ja vaaralliseksi koettu Havukoski.

”Rauhallista ja on kiva, kun on luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia.”

”Good place to live with children.”

”Täällä on yhteisöllistä, esimerkiksi tässä torilla tosi moni juttelee.”

”Palvelut ovat riittäviä ja täällä on hyvää yhteishenkeä.”

”The vibe in Havukoski is chill.”

”Parhaimmillaan outoa, pahimmillaan ikävää.”

”Turvatonta, erityisesti iltaisin.”

Mahdollisuuksia on, lisää yhteisöllisyyttä kaivattiin

Saimme kuulla, että Havukoskella on mahdollisuuksia tehdä niitä asioita, joista asukkaat pitävät. Havislaiset tykkäävät esimerkiksi lenkkeillä ja ulkoilla, nähdä kavereita, hengailla eri paikoissa, harjoittaa uskontoaan ja toimia vapaaehtoisena. Erilainen liikunta, kuten koripallo, jalkapallo, kamppailulajit, kevyet jumpat, kuntosalilla käynti ja pyöräily kiinnostavat.

Yhtä tärkeää oli kuulla ja jutella tarkemmin siitä, että alueelle toivottiin vielä lisää yhteisöllisyyttä, enemmän vapaa-ajan tekemistä, erilaisia tapahtumia sekä mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Nuoret toivoivat myös työmahdollisuuksia, ikääntyneet tukea arjessa pärjäämiseen ja ”virallisten asioiden hoitoon”. Näille asioille voimme tehdä yhdessä paljon.

Eväitä tilan suunnitteluun

Hyvän arjen rakentajat –ohjelma saa oman tilan tämän vuoden aikana. Se tulee olemaan auki myös iltaisin ja kesäaikaan. Saimme asukkailta runsaasti ideoita tilaan liittyen. Kun tila avautuu, siellä voi leikkiä, pelata yhdessä, askarrella ja tehdä käsitöitä. Siellä voi tehdä yhteisötaidetta ja kuunnella musiikkia. Nuoret saavat ohjausta ja neuvontaa. Perheet voivat tutustua toisiin vanhempiin, olla ja leikkiä lasten kanssa sekä osallistua erilaisiin ryhmiin. Ikääntyneille järjestetään niin ikään erilaisia ryhmiä, kerhoja ja tilaisuuksia sekä odotettua tukea arkeen.

Havislaisten ääni kuuluu kaikessa, mitä teemme

Syksy ja seuraava tuleva vuosi on Havukoskella monipuolisen tekemisen aikaa. Saatujen vastausten kannustamina:

  • Tarjoamme lisää tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia
  • Tarjoamme tukea arjen erilaisissa tilanteissa, pienissä ja isoissa
  • Tarjoamme yhä useammalle nuorelle keikkatöitä
  • Järjestämme enemmän tilaisuuksia ja tapahtumia
  • Tarjoamme mahdollisuuksia vapaaehtoisena toimimiseen

Tom Tarvainen

Tom koordinoi Hyvän arjen rakentajat -ohjelman toteutusta Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiössä.

Haastattelut toteutettiin Havukoskella huhtikuun ja kesäkuun 2024 välisenä aikana. Niitä oli tekemässä noin 20 henkilöä.

Haastattelimme eri-ikäisiä ihmisiä, nuorimmat olivat noin 7-vuotiaita ja iäkkäämmät yli 85-vuotiaita. Haastatteluihin osallistui 214 Havukoskella tai sen lähiympäristössä asuvaa asukasta.

Lue lisää Hyvät arjen rakentajat -ohjelman sivuilta: https://www.har-havis.fi

Lue lisää