Lapset katsovat asioita toisesta vinkkelistä ja huomaavat pienimmätkin yksityiskohdat – Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo on täynnä kiehtovaa tutkittavaa lapsille

Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseon maksuttomilla lastenkierroksilla helsinkiläiset päiväkoti- ja koululaisryhmät pääsevät tutustumaan museoon aarrekarttojen kanssa. Oppaat Smilla Barkman ja Sandra Nord kertovat kierroksista.

Helsingin Katajanokalla Kauppiaankatu 11:ssa jugendtalon ylimmässä kerroksessa sijanneesta kodistaan tehtiin kotimuseo, joka avasi ovensa yleisölle vuonna 2003. Koti on säilytetty sellaisena kuin se heidän eläessään oli – siispä se tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea aikamatka 1900-luvun tyypillisessä porvariskodissa. Keväästä 2023 lähtien Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo on toivottanut tervetulleeksi helsinkiläiset päiväkoti- ja koululaisryhmät kotimuseoon.

Lastenkierroksissa on seikkailun tuntua

”Kun lapsiryhmä tulee sisään Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon, ei kysymystulvalta meinaa tulla loppua”, kertovat kotimuseon lastenkierrosten vetäjä Smilla Barkman ja Sandra Nord, jokatoimi keväällä oppaana museolla.

Lähes 50 vuotta kestäneen avioliiton aikana Päivikki ja Sakari Sohlbergille kertyi runsaasti kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista esineistöä. Museo koostuu kahdesta huoneistosta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Museon 11 huonetta ja keittiö muodostavat pinta-alaltaan noin 340 m2 kokonaisuuden, jossa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää nuoremmille museokävijöille.

Barkmanin ja Nordin mukaan lapset ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, millaista elämää asunnossa on vietetty ja millaisia tarinoita paikkaan liittyy: Millaisia juhlia kodissa on vietetty? Keitä asunnossa on käynyt? Entä kuka on soittanut pianoa?

Lapset kiinnittävät huomiota esimerkiksi esineiden vanhaan tuoksuun ja pienimpiinkin yksityiskohtiin, kuten kaakeliuunien lintukoristeisiin.

Oppaiden mukaan siinä missä aikuisten kanssa kierrellään ja keskustellaan, on lasten kanssa kierroksissa enemmän seikkailun tuntua.

”Ollaan vähän tuntemattomassa paikassa omalla pienellä porukalla ja tohkeissaan esimerkiksi siitä, onkohan täällä kummituksia”, Barkman kertoo.

Lapset suunnistavat museossa aarrekarttojen kanssa

Saapuessaan kotimuseoon lapsille jaetaan aarrekartat. Jokaisessa museon huoneessa on yksi esine, joka on merkitty karttaan ja lapset saavat tehtäväksi etsiä yhdessä oppaan kanssa esineet huoneista. Aarrekartta antaa lapsille kiintopisteen, johon keskittyä.

Barkman ja Nord kertovat, että lastenkierrokset ovat hieman tavallisia kierroksia lyhyempiä, kestoltaan noin 45 minuuttia. Näin pyritään varmistamaan ryhmän keskittyminen. Myös käsikirjoitusta mukautetaan ikäryhmän mukaan.

”Keskitymme lähinnä Päivikin ja Sakarin arkeen ja elämään nimien ja vuosilukujen sijaan”, Nord sanoo.

Kotimuseota halutaan avata yhä moninaisemmalle yleisölle

Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseota ylläpitää Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö. Vuonna 2003 avautuneen kotimuseon ylläpitäminen on yksi säätiön säädekirjassa määritellyistä tehtävistä. Säätiön asiamiehen Ulla Nordin mukaan kotimuseota halutaan avata yhä moninaisemmalle yleisölle ja kotimuseon toimintaa kehittää eteenpäin.

Säätiö tarjoaa helsinkiläisille päiväkoti- ja koululaisryhmille opastettuja kierroksia veloituksetta. Lasten ilmaiskierroksia järjestetään pääsääntöisesti perjantaisin.

Nord kannustaa helsinkiläisiä opettajia ja ohjaajia olemaan yhteydessä museoemäntään varatakseen kierroksen. Koululaisryhmien kooksi ovat kooltaan korkeintaan 20 henkilöä ja päiväkotiryhmät 15 henkilöä.

Haluatko varata kierroksen päiväkoti- tai koululaisryhmälle? Ota yhteys museoemäntään!

Arja Alijoki
arja.alijoki (at) pss-saatio.fi
+358 50 367 7123

Lue lisää