Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön vuosittainen apurahahaku järjestettiin 1.9.–30.9.2024. Vastaanotimme 553 hakemusta lääketieteelliseen tutkimukseen, joka edistää lasten ja nuorten tai ikääntyneiden ja vanhusten hyvinvointia

Säätiö varasi 1,8 miljoonaa euroa kliinisen ja perustutkimuksen tukemiseen ja vastaanotti 553 hakemusta: 261 hakemusta (47,1 %) ikääntymisen ja vanhusten hyvinvointia edistävään tutkimukseen (261 hakemusta vuonna 2023) ja 292 hakemusta (52,9 %) lasten ja nuorten hyvinvointia edistävään tutkimukseen (253 hakemusta vuonna 2023). Apurahaa haettiin yhteensä noin 18,6 miljoonan euron edestä (noin 16 miljoonaa vuonna 2023).

”Hakemusten määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Tarve tutkimukselle on suuri ja olemme siksi nostaneet jaettavien apurahojen määrää joka vuosi”, sanoo säätiön asiamies Ulla Nord.

Apurahaa saattoi hakea perusopintojen jälkeiseen tutkimukseen, kuten väitöskirjatyöhön, väitöskirjan jälkeiseen tutkimukseen ja tutkimusryhmille. Apurahat ovat ensisijaisesti tarkoitettu tutkijan virkavapauteen, apuhenkilöstön palkkaukseen sekä välittömien tutkimuskustannusten, kuten laboratorio- ja vastaavien kustannusten kattamiseen. Säätiö painottaa väitöskirjan jälkeistä tutkimusta ja myöntää pääasiassa yksivuotisia apurahoja.


Apurahapäätöksistä ilmoitetaan joulukuussa

Apurahahakemukset arvioidaan loka-marraskuun aikana ja päätöksistä ilmoitetaan hakijoille joulukuun aikana. Apurahahakemuksia arvioivat säätiön hallituksen valitsemat arvioijat. Tällä hetkellä hakemuksia arvioi neljä lääketieteen professoria, joille kullekin osoitetaan hakemuksia arvioitavaksi heidän erityisosaamisalueensa mukaisesti. Kutakin hakemusta arvioi siis yksi henkilö.

”Apurahapäätökset perustuvat säätiön hallituksen määrittämiin painopistealueisiin sekä hankkeiden tieteelliseen tasoon. Arvioijien nimiä ei julkisteta arvioinnin aikaan, jotta heille voidaan taata työrauha”, kertoo asiamies Ulla Nord.

Arvioijat tekevät ehdotuksensa oman alansa apurahansaajista säätiön hallitukselle, joka tekee lopulliset päätökset apurahansaajista.

”Moni hyvä hakemus jää valitettavasti ulkopuolelle tänäkin vuonna”, Nord toteaa.

Lisätietoja

Ulla Nord
Asiamies
+358 50 578 1259
ulla.nord@pss-saatio.fi

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö on vuonna 1988 perustettu yleishyödyllinen säätiö, joka edistää lasten, nuorten ja ikääntyvien hyvinvointia Suomessa sekä ylläpitää Helsingin Katajanokalla sijaitsevaa kotimuseota.

Lue lisää