Avaimet käsissämme yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun

Kun kehittämisprosessiin osallistuvat ne, joita ratkaisut koskevat, lopputulos vastaa paremmin todellisia tarpeita. Näin kertoo Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies Ulla Nord blogissaan.
Yhteiskunnalliset ongelmat, kuten yksinäisyys, työttömyys, ilmastonmuutos ja eriarvoisuus, ovat monimutkaisia ja monisyisiä. Perinteiset ratkaisumallit eivät usein riitä, koska niissä näkökulmat ja tarpeet saattavat jäädä liian suppeiksi. Toisin sanoen, ratkaisut saattavat perustua vain tiettyjen toimijoiden näkökulmiin tai oletuksiin, eikä niissä oteta huomioon monimuotoisia tarpeita ja kokemuksia, joita eri sidosryhmillä voi olla. Tämä voi johtaa siihen, että ratkaisut eivät palvele kaikkia asianomaisia riittävän hyvin. Yhteiskehittäminen tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan, jossa eri toimijat tulevat yhteen kehittämään ratkaisuja, jotka ovat käytännöllisiä, vaikuttavia ja kestäviä.
Mitä on yhteiskehittäminen?
Yhteiskehittäminen (co-creation) on prosessi, jossa eri sidosryhmät, kuten kansalaiset, julkishallinto, yritykset ja tutkijat, yhdistävät voimansa luodakseen ratkaisuja, jotka vastaavat todellisiin tarpeisiin. Se perustuu avoimeen vuorovaikutukseen, osallisuuteen ja moninäkökulmaisuuteen.
Yhteiskehittämisen hyödyt yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa
Parempi ymmärrys ongelmista
Yhteiskehittämisessä mukana olevat tahot tuovat mukanaan erilaisia kokemuksia ja asiantuntemusta. Kun ongelmaa tarkastellaan eri näkökulmista, voidaan tunnistaa juurisyyt ja nähdä mahdollisia ratkaisuja, joita yksittäiset toimijat eivät välttämättä huomaisi.
Ratkaisujen käytettävyys ja vaikuttavuus kasvaa
Kun kehittämisprosessiin osallistuvat ne, joita ratkaisut koskevat, lopputulos vastaa paremmin todellisia tarpeita. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa asukkaat voivat tuoda esiin arjessa toimivia ratkaisuja, joita virkamiehet eivät osaisi huomioida ilman asukasnäkökulmaa.
Innovatiivisuus ja luovuus
Monipuoliset ryhmät tuovat mukanaan uusia ajatuksia ja lähestymistapoja. Erilaisten taustojen ja asiantuntijuuksien yhdistelmä voi synnyttää ennennäkemättömiä innovaatioita.
Sitoutuminen ja vastuunkanto
Kun ihmiset osallistuvat aktiivisesti ratkaisujen suunnitteluun, he tuntevat omistajuutta ja ovat valmiimpia sitoutumaan niiden toteutukseen. Esimerkiksi sosiaalisten palveluiden kehittämisessä asiakkaiden mukanaolo varmistaa, että palvelut todella auttavat kohderyhmäänsä.
Kestävät ja pitkäjänteiset ratkaisut
Koska yhteiskehittäminen perustuu vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön, ratkaisut eivät ole hetkellisiä korjauksia vaan pitkäkestoisia ja juurtuvat syvemmälle yhteiskuntaan.
Miten päästä alkuun?
Yhteiskehittämisen aloittaminen ei vaadi suuria resursseja, mutta se edellyttää avointa mieltä ja halua kuunnella eri osapuolia. Se on yhteinen tehtävämme.
Tässä muutama vinkki:
- Määrittele ongelma tarkasti, jotta kaikki osapuolet ymmärtävät sen samalla tavalla.
- Kutsu mukaan laaja joukko sidosryhmiä, jotta eri näkökulmat pääsevät esiin.
- Luo turvallinen tila keskustelulle, jossa kaikki voivat ilmaista mielipiteensä.
- Hyödynnä erilaisia työpajoja ja digitaalisia alustoja yhteistyön tueksi.
- Vie ideat kokeiluun ja testaa mitkä ratkaisut toimivat parhaiten.
Hyvän arjen rakentajat esimerkki yhteiskehittämisestä
Vantaan Havukoskella meneillään oleva ja Helsingissä Malmilla ja Tapulikaupungissa käynnistyvä Hyvän arjen rakentajat –ohjelma perustuu järjestöjen, julkisten palvelujen, säätiöiden ja sidosryhmien osaamisen yhdistämiseen ja yhteiskehittämiseen. Ohjelmassa rakennetaan hyvää ja turvallista arkea luomalla vahvoja kumppanuuksia ja siinä uudistetaan ennakkoluulottomasti toimintatapoja. Kaikki mitä ohjelmassa tehdään, perustuu asukkaiden tarpeeseen. Kaikki päätökset tehdään asukkaiden etu edellä. Samalla huolehditaan siitä, että yhteistyö läpäisee eri toimijatasot ja että päättäjät ovat siinä mukana.
Yhteiskehittäminen on asenne
Yhteiskehittäminen ei ole vain menetelmä, vaan myös tapa ajatella. Kun ymmärrämme, että meillä kaikilla on arvokasta tietoa jaettavana, voimme luoda parempaa yhteiskuntaa yhdessä. Yhteiskehittämisen avulla voimme varmistaa, että ratkaisut eivät jää vain suunnitelmiksi, vaan muuttavat maailmaa konkreettisesti.
Nyt on aika tarttua haasteisiin yhdessä!
Ulla Nord
Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies