Sohlbergin säätiön apurahakäytännöt muuttuvat – Uusi rahoitusohjelma pyrkii vaikuttavuuden vahvistamiseen kolmannen sektorin toiminnassa

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön apurahakäytännöt muuttuvat vuonna 2022. Säätiö ei järjestä enää apurahahakua toiminnallisille hankkeille, vaan käynnistää rahoitusohjelman, johon se itse valitsee mukaan eri toimijoita. Tieteen puolella järjestetään apurahahaku 15.8.–30.9.2022.

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön uusi asiamies Ulla Nord on aloittanut loppukeväästä laajan strategiatyön säätiön hallituksen kanssa. Hallitus on tehnyt linjauksia säätiön uusista tukimuodoista, joilla pyritään entistäkin vahvemmin tukemaan lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointia Suomessa.

Tieteen apurahoja voi edelleen hakea

Tutkimustyön tukeminen säilyy edelleen tärkeänä osana säätiön toimintaa. Tutkittu tieto auttaa ymmärtämään lasten, nuorten ja ikäihmisten olosuhteita sekä hyvinvointia edistävien menetelmien ja palvelujen vaikuttavuutta. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa käynnistettiin keväällä 2021 sosiaalisten erojen ja terveyserojen kaventamisen tutkimusohjelma säätiön tekemän lahjoituksen turvin.

Säätiö järjestää tavalliseen tapaan apurahahaun tieteen puolella. Tieteessä säätiö tukee lääketieteellistä tutkimusta. Tuettavan tutkimuksen tulee keskittyä joko lasten ja nuorten hyvinvointiin tai ikääntymiseen ja vanhusten hyvinvointiin.

Apurahaa haetaan täyttämällä hakemuslomake apurahojen verkkopalvelussa hakuaikana 15.8.–30.9.2022. Hakuaikaa on lyhennetty tänä vuonna merkittävästi, jotta apurahanhakijoille voidaan tarjota tukea hakemiseen liittyvissä kysymyksissä hakuaikana. Hakijat saavat päätöksen apurahoista vuoden loppuun mennessä, ja apurahansaajat julkistetaan tammikuussa 2023.

Kolmannella sektorilla tarvitaan jatkuvuutta hankerahoitukseen

Säätiö ei enää järjestä vuosittaista apurahahakua toiminnallisille hankkeille. Sen sijaan säätiö käynnistää säätiön tavoitteita edistävän rahoitusohjelman, joihin se valitsee mukaan kolmannen sektorin toimijoita.

Asiamies Ulla Nordin mukaan taustalla on kolmannen sektorin kentällä yleisesti tunnettu haaste: hankerahoitukseen kaivattaisiin jatkuvuutta sen sijaan, että koko ajan täytyisi kehittää uusia toimintamuotoja. Nordille ilmiö on tuttu, sillä hän on työskennellyt itsekin kolmannen sektorin hankkeiden parissa.

”Kolmannella sektorilla tehdään usein töitä ihmisten kanssa, jotka tarvitsevat pysyvyyttä. Rahoituksemme on vastattava tähän tarpeeseen”, Nord sanoo.

Nordin mukaan tarkoituksena on etsiä jo hyväksi havaittuja työmuotoja ja lähteä kehittämään niitä yhdessä eteenpäin eri toimijoiden kanssa. Säätiön rooli muuttuu olennaisesti, sillä pelkän rahoituksen sijasta se alkaa tarjota sparrausta, tukea ja verkostoja rahoitettaville kohteilleen.

”Emme halua, että hyvät hankkeet jäävät pöytälaatikkoon”, Nord kiteyttää.

Ensimmäisellä kolmivuotisella ohjelmalla pyritään vahvistamaan lasten, nuorten ja ikäihmisten positiivista mielenterveyttä, arjen hyvinvointia sekä turvallisuutta. Säätiö on jo käynnistänyt yhteiskehittämisen eri toimijoiden kanssa, ja työ jatkuu koko syksyn ajan. Uudessa ohjelmassa asetetaan myös vaikuttavuustavoitteita ja seurataan niiden toteutumista matkan varrella.

Lisätiedot

Ulla Nord
asiamies
+359 50 578 1259
ulla.nord@pss-saatio.fi

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö on vuonna 1988 perustettu yleishyödyllinen säätiö, joka sääntöjensä mukaisesti edistää lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointia Suomessa sekä ylläpitää Helsingin Katajanokalla sijaitsevaa kotimuseota.

Lue lisää