Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo täyttää 20 vuotta – museo pyrkii tavoittamaan yhä moninaisempia yleisöjä

Helsingin Katajanokalla sijaitseva Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo tarjoaa elämyksiä henkilö- ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille vierailijoille. Tänä keväänä aukioloaikoja laajennetaan, museoon suunnitellaan temaattisia näyttelykokonaisuuksia ja Katajanokan alueen päiväkotien ja koulujen lapsille räätälöidään ohjelmaa.

Päivikki ja Sakari Sohlbergin toivomuksen mukaisesti heidän Kauppiaankatu 11:ssa jugendtalon ylimmässä kerroksessa sijanneesta kodistaan tehtiin kotimuseo, joka avasi ovensa yleisölle vuonna 2003. Kotimuseon tarkoitus on säilyttää pariskunnan koti sellaisena kuin se heidän eläessään oli ja tarjota yleisölle mahdollisuus kokea aikamatka 1900-luvun tyypillisessä porvariskodissa.

Lähes 50 vuotta kestäneen avioliiton aikana Päivikki ja Sakari Sohlbergille kertyi runsaasti kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista esineistöä. Museo koostuu kahdesta huoneistosta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Museon 11 huonetta ja keittiö muodostavat pinta-alaltaan noin 340 m2 kokonaisuuden.

Museon toimintaa on kehitetty viime vuoden aikana säätiön asiamiehen Ulla Nordin johdolla.

“Haluamme laajentaa museon kävijäkuntaa ja avata museota muun muassa eri ikäisille ihmisille”, Nord sanoo.

Nordin mukaan kotimuseon ylläpitäminen on edelleen tärkeä osa säätiön toimintaa.

”Kotimuseo on kiinnostava vierailupaikka yleisölle. Ajattelen myös, että on tärkeää vaalia Päivikin ja Sakarin muistoa. He ovat tehneet merkittävän teon perustaessaan yleishyödyllisen säätiön.”

Aukioloaikoja laajennetaan, museoon suunnitellaan temaattisia näyttelykokonaisuuksia ja Katajanokan alueen päiväkotien ja koulujen lapsille räätälöidään ohjelmaa. Myöhemmin keväällä museossa järjestetään myös pienimuotoisia konsertteja.

Museo auki tästä lähtien joka toinen lauantai

Kotimuseo toivottaa tervetulleeksi vieraita joustavasti järjestettäville opastetuille kierroksille. Kierros kestää tyypillisesti reilun tunnin. Arkimaanantaisin opastetaan kaksi ryhmää. Kierrokset alkavat kello 15:30 ja 17:00.

Museolla järjestetään kokeilumuotoisesti kierroksia myös joka toinen lauantai 25.2. alkaen kesäkuun alkuun (25.3., 22.4., 6.5., 20.5. ja 3.6.). Kierrokset järjestetään klo 12.00 ja 13.30.

Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi kierroksille tulee ilmoittautua etukäteen.

Ryhmät voivat sopia museovierailuista myös muina aikoina. Sopiaksesi museokierroksen tai ilmoittautuaksesi maanantaikierrokselle soita tai jätä vastaajaviesti numeroon 050 367 7123 tai lähetä sähköpostia arja.alijoki (at) pss-saatio.fi.

Museon sisäänpääsymaksu on 5 euroa henkilöltä sisältäen opastuksen. Alle 15-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi museoon vanhempien seurassa.

Katajanokan päiväkotien ja koulujen lapset vierailulle museoon

Kotimuseolla alkaa tänä keväänä maksuttomat museovierailut Katajanokan alueen päiväkotien ja koulujen lapsille. Lapsille on suunniteltu oma opastus, johon kuuluu museosuunnistus. Kokonaisuuden ovat suunnitelleet museon uudet tuntioppaat. Alueen päiväkodit ja koulut voivat olla yhteydessä museoemäntä Arja Alajokeen kierrosten varaamiseksi.

Museoemännän yhteystiedot

Arja Alijoki
arja.alijoki (at) pss-saatio.fi
+358 50 367 7123

Lue lisää