Syksyn apurahahaun kautta myönnettiin rahoitusta 107 lääketieteen tutkimushankkeelle

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö myönsi yhteensä 2,9 miljoonaa euroa lasten, nuorten ja ikääntyvien hyvinvoinnin edistämiseen.

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön apurahahaku järjestettiin 15.8.–30.9.2022. Haettavana oli ensimmäistä kertaa vain lääketieteellisen tutkimuksen apurahat.

Säätiö vastaanotti lääketieteessä ennätysmäärän hakemuksia: 411 apurahahakemusta (341 edellisvuonna) ja apurahaa haettiin lähes 12 miljoonaa euroa. Apurahoina jaettiin 1,476 miljoonaa euroa eli haetusta summasta voitiin myöntää 12,3 %. Apurahoista 33 myönnettiin työryhmille ja 74 yksityishenkilöill0e. Apurahaa saaneista tutkimuksesta puolet olivat lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä ja puolet ikääntyvien hyvinvointia edistäviä.

Aiempina vuosina yhteiskunnalliset toimijat, kuten kolmannen sektorin yhteisöt, ovat voineet hakea apurahaa erilaisiin sosiaalisiin hankkeisiin. Tänä vuonna säätiö ei enää järjestänyt apurahahakua toiminnallisille hankkeille, vaan se käynnisti rahoitusohjelman, johon se valitsi itse mukaan eri toimijoita.

”Ilahduimme siitä, että lääketieteen hakijat löysivät meidät ihan uudella tavalla”, sanoo säätiön asiamies Ulla Nord.

Päätökset apurahansaajista teki säätiön hallitus käyttäen apuaan ulkopuolisia arvioitsijoita.

Listan kaikista apurahansaajista löydät täältä.

Apurahoja eniten Helsingin yliopistoon

Helsingin yliopiston tutkijoille myönnettiin lukumääräisesti eniten apurahoja. Lisäksi apurahoja myönnettiin muun muassa Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoihin.

Moni tieteen puolen myönnetyistä apurahoista oli tutkimusryhmän johtajien hakemia ja tarkoitettu tutkimuksen olemassa olevan rahoituksen täydennykseksi. Näissä tapauksissa apurahaa kohdennetaan ryhmän väitöskirjatutkijoiden työskentelyyn ja erilaisiin tutkimuksen kuluihin.

Suurin apuraha 60 000 euroa myönnettiin apulaisprofessori Merja Voutilaiselle Alzheimerin taudin hoitomuodon kehittämiseen. Tampereen yliopiston professori Heli Skottman sai puolestaan 40 000 euron apurahan tutkimukseen, jossa kehitetään kantasolupohjaista hoitomuotoa ikääntymiseen liittyvään sokeuttavaan sarveiskalvosairauteen.

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö osallistuu myös suomalaisten apurahasäätiöiden yhteiseen post doc -pooliin ja varaa poolin kautta myönnettäviin apurahoihin 127 000 euroa vuodelle 2023.

Lue lisää: Jatkuva murehtiminen haittaa nuoren elämää – Kati Kajastus tutkii yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä

Lue lisää: Apulaisprofessori Merja Voutilainen toivoo hermosolujen kasvutekijöiden tavoin vaikuttavista peptideistä hoitomuotoa Alzheimerin tautiin

Lue lisää: Puettava robotiikka voi olla hyödyllinen apu liikuntavammaisten lasten kuntoutuksessa

Rahoitusohjelmaan osallistuville kolmannen sektorin toimijoille myönnettiin ensimmäinen rahoitus

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö muutti vuonna 2022 strategiaansa lasten, nuorten ja ikääntyvien sosiaalisten haasteiden ratkaisemiseksi. Avoimen apurahahaun sijaan säätiö kutsui itse kolmannen sektorin toimijoita yhteen pohtimaan keinoja rakentaa turvallisempaa arkea lapsille, nuorille ja ikääntyville. Toimijat kokoontuivat lukuisiin työpajoihin syksyn aikana, ja järjestöjen olemassa olevia toimintamuotoja yhdistettiin joustaviksi palvelupoluiksi tukea tarvitseville.

Ohjelman kautta myönnettiin kolmivuotinen rahoituksen ensimmäinen osa, 1 298 760 euroa, seuraaville järjestöille:

Asemat lapset ry (64 000 €), Aspa säätiö sr. (125 760 €,) Helsingin Diakonissalaitos (226 000 €), Helsinki Missio (240 000 €), Kukunori ry (116 000 €), Lasten ja nuorten keskus ry (172 000 €), Mieli ry (96 667 €), SOS-lapsikylä (96 667 €) ja Suomen Punainen risti (161 666 €).

Lisätiedot
Ulla Nord
Asiamies
+359 50 578 1259
ulla.nord@pss-saatio.fi

Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö on vuonna 1988 perustettu yleishyödyllinen säätiö, joka edistää lasten, nuorten ja ikääntyvien hyvinvointia Suomessa sekä ylläpitää Helsingin Katajanokalla sijaitsevaa kotimuseota.

Lue lisää