”Ihmiset ovat aina kiinnostaneet minua” – Sohlbergin säätiöllä aloittanut Tom Tarvainen innostuu yhdessä tekemisestä

Tom Tarvainen tulee työskentelemään Hyvän arjen rakentajat -ohjelman parissa ja asiamiehen työparina säätiöön liittyvissä tehtävissä.

Tervetuloa Sohlbergin säätiöön, Tom! Kertoisitko, millainen polku on johdattanut sinut tähän pisteeseen?

Olen koulutukseltani kasvatustieteilijä ja tehnyt 25 vuotta työtä lasten nuorten ja perheiden palveluiden kehittämisen parissa. Tunnen myös jonkin verran ikääntyneiden tuen tarpeita ja olen ollut suunnittelemassa niihin liittyviä ratkaisuja. Yhteisöjen ja tiimien kanssa on ollut antoisaa olla kehittämässä asuinalueita. Olen eri rooleissa tehnyt töitä esimerkiksi kunnille, järjestöille ja ministeriöille. Hyvinvointiin ja hyvään arkeen liittyvät kysymykset ovat olleet tärkeitä.

Työnkuvaasi kuuluu erityisesti Hyvän arjen rakentajat -ohjelmasta vastaaminen säätiön puolelta. Miten viihtyisiä elinympäristöjä sitten rakennetaan?

Hyvä elämä on muutakin kuin tukea ja palveluja. Meidän tulee rakentaa mahdollisuuksia toimia, toteuttaa itseään, osallistua ja kuulua joukkoon. Jos puhumme vaikkapa nuorten palveluista, niin emme voi vain joissakin kopeissa ja toimistoissa suunnitella niitä. Suunnittelemaan tulee ottaa mukaan ne, keiden elämää ja arkea asia koskee.

Mitkä asiat ovat muuttuneet työurasi aikana? Entä mikä on pysynyt samana?

Meillähän on edelleen monet asiat tosi hyvin, mutta samaan aikaan eriarvoisuus on totta. Yhteisöllisyys on jotenkin murentunut ja ehkä tarvitsisimme uudenlaisen suomalaisen yhteisötyön mallin. Teknologian kehitys ja some ovat muuttaneet elämää paljon. Suomi monipuolistuu, meillä on ja meille tulee ihmisiä monista kulttuuritaustoista. Toisaalta lopulta lapsi, nuori tai ihminen ylipäätään on universaalisti aika samanlainen: voidakseen hyvin hän tarvitsee välittämistä, toisten seuraa, mielekästä tekemistä ja rytmiä. Tulevaisuususkoa ja toivonkipinöitä. Apua silloin, kun sitä tarvitaan.

Sinulla on takana monipuolinen ura erilaisissa tehtävissä. Mikä toimii sisäisenä kompassinasi tehdessäsi valintoja työn suhteen?

Minulla on kaksi kompassia: ensimmäinen on ihmisten hyvinvointiin ja pärjäämiseen liittyvät teemat. Toinen on se, että olen aina halunnut etsiä parhaan mahdollisen työyhteisön: hyvin johdetun, luottamukseen perustuvan ja sellaisen, jossa saa olla oma itsensä.

Tykkään ihmisistä ja elämäntarinoista ja se näkyy myös harrastuksissani: tykkään katsoa elokuvia tai lukea kirjoja, jotka käsittelevät ihmistä eri aikoina.

Mitä työsi säätiöllä ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelmassa on alkanut?

Olen tutustunut ihmisiin, mutta yrittänyt olla mahdollisimman paljon hiljaa: kuunnellut ja kirjoittanut. Haluan oppia ymmärtämään kokonaisuutta, joten olen piirrellyt erilaisia malleja ja karttoja oman työni käynnistämiseksi. Toimintavuoden suunnittelu on vauhdissa kumppaneiden ja työkavereiden kanssa.

Pääsen tällä viikolla ensimmäistä kertaa Havukoskelle ja tapaamaan tiimejä. Tulen kiertämään alueella, jotta oppisimme ymmärtämään aluetta ja toisiamme. Työni tarkoitus on tukea Hyvän arjen rakentajat -ohjelman työntekijöitä luomalla edellytyksiä heille tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Olen oppinut harrastukseni tenniksen parissa, että kannustaminen on pieniä tekoja: kevytkin taputus olkapäälle tekee kentällä ison eron.

Lue lisää