Hyvän arjen rakentajat -ohjelma tarjoaa 100 havukoskelaiselle nuorelle töitä

Tradekan perustaman Kuluttajaosuustoiminnan säätiön lahjoituksella Havukoskella tarjotaan tulevan vuoden aikana 100 nuorelle töitä osana Hyvän arjen rakentajat -ohjelmaa.

Lähes 70 nuorta kokoontui toukokuun alussa Havukoskella kuulemaan työmahdollisuuksista, joita heille tarjotaan tulevan vuoden aikana osana Hyvän arjen rakentajat -ohjelmaa. Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön käynnistämän ohjelman tavoitteena on rakentaa yhteisöllistä ja elävää Havukoskea yhdessä alueen ihmisten kanssa.

Tähän saakka ohjelman kautta on tarjottu muun muassa monipuolista harrastustoimintaa, tukea ja apua perheille kotona ja koulussa, välituntitoimintaa ja tukea koulunkäyntiin alueen kouluissa, erilaista yksilö- ja ryhmämuotoista tukea nuorille, keskustelutukea ja tukea arkeen alueen eri-ikäisille ihmisille. Keikkatyön tarjoaminen sadalle alueen nuorelle on uusin toiminnan muoto Hyvän arjen rakentajat -ohjelmassa.

”Ensimmäiset kokemukset työstä ovat tärkeitä, sillä ne ovat reittejä elämässä eteenpäin”, kertoo Tom Tarvainen Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöstä.

Nuorten on mahdollista päästä muun muassa ohjaamaan retkiä ja leikkejä lapsille, toteuttamaan taideprojekteja, toimimaan apuohjaajina harraste- ja liikuntakerhoissa ja kuuluttamaan jalkapallojoukkueiden otteluita. Kesäkuussa 7.6. järjestettävä Meidän Havis! -tapahtuma tarjoaa lisäksi lukuisia työtehtäviä: nuoret pääsevät mukaan lavajärjestelyihin, rakentamaan kahvilapyörää tai tarjoilemaan ikääntyneille ruokaa. Tarjolla olevat paikat on listattu WorkPilots -työllistämissovellukseen, johon nuoret voivat rekisteröityä. Tähän mennessä sovellukseen on rekisteröitynyt noin 80 nuorta ja 33 nuorta on saanut töitä.

Ohjelman järjestöt tarjoavat työtehtäviä nuorille, mutta Tom Tarvainen korostaa, että yhtä tärkeää on kutsua nuoret ideoimaan, mitä Havukoskella voisi tehdä oman lähiympäristön kehittämiseksi.

”Jos nuoret pitävät tärkeänä esimerkiksi ympäristön viihtyisyyteen liittyviä asioita, on meidän tehtävämme organisoida sellaisia tehtäviä”, Tarvainen sanoo.

Kuluttajaosuustoiminnan säätiö ohjelman toinen ulkopuolinen rahoittaja

Nuorille maksetaan työtehtävistä työehtosopimusten mukainen korvaus. Kustannukset kattaa Kuluttajaosuustoiminnan säätiön (KOTS) 20 000 euron lahjoitus ohjelmaan.

KOTS:n asiamies Satu Niemelän mukaan Hyvän arjen rakentajat -ohjelma on kiinnostava tapa lisätä säätiörahoituksen vaikuttavuutta yhteisrahoituksen ja -kehittämisen kautta. Niemelästä ohjelma luo uutta säätiörahoituksen kentällä, kun eri rahoittajat osallistuvat eri tavoin isomman tavoitteen mahdollistamiseen.

“Seuraamme itse ohjelman tavoitteiden toteutumisen lisäksi mielenkiinnolla sitä, mitä oppeja tästä uudenlaisesta eri toimijoiden yhteistyöstä voidaan saada tuleviin yhteistoimintahankkeisiin.”

Hyvän arjen rakentajat -ohjelman tavoitteena on alusta asti ollut, että mukaan saadaan lisää rahoittajia. Ohjelmassa on nyt mukana kolme ulkopuolista rahoittajaa: Kuluttajaosuustoiminnan säätiön lisäksi mukana on Brita Maria Renlundin muistosäätiö ja Urlus-säätiö. Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies Ulla Nord on ilahtunut, että jo kolme säätiötä on lähtenyt mukaan hankkeeseen. Nordin mukaan lahjoitusvaroin saadaan paljon aikaan.

”Lahjoitettu raha menee suoraan konkreettiseen tekemiseen ja teknologiaa hyödyntämällä saadaan paljon aikaan, kun nuoret löytävät työmahdollisuudet sovelluksen kautta”, Nord sanoo.

Hyvän arjen rakentajat keskellä Vantaata

Hyvän arjen rakentajat toimii nyt toista vuotta Havukosken alueella. Ohjelmassa kokeillaan uutta tapaa ratkoa sosiaalisia haasteita tuomalla yhteen useita järjestöjä toimimaan yhteistyössä keskenään. Yhteistyötä tehdään Vantaan kaupungin, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sekä alueella toimivien yhdistysten kanssa. Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö on ohjelman koollekutsuja ja päärahoittaja. Lisäksi ohjelmaa rahoittavat Brita Maria Renlundin muistosäätiö, Kuluttajaosuustoiminnan säätiö ja Urlus-säätiö.

Hyvän arjen rakentajat -ohjelma tarjoaa monipuolista toimintaa, yhdessä tekemistä ja tukea havukoskelaisille. Ohjelman työntekijät ovat seuraavista järjestöistä: Aseman Lapset ry, Aspa-säätiö, Diakonissalaitos, HelsinkiMissio, Koivukylän palloseura KoiPS, Kukunori ry, Lasten ja nuorten keskus, Mieli ry, SOS-Lapsikylä, Suomen Punainen Risti ja Walter ry.

Lisätietoja

Satu Niemelä
Kuluttajaosuustoiminnan säätiön asiamies
040 561 6802
satu.niemela[a]tradeka.fi

Ulla Nord
Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies
050 578 1259
ulla.nord (at) pss-saatio.fi

Lue lisää